Søg i denne blog

søndag den 20. januar 2013

Fastelavnsboller (gammeldaws)

I dag har den stået på gå-tur i kulden, og derefter rå-hygge indenfor, hvor vi lavede disse her!
Fastelavnsboller smager altid skønt, og man kan jo fylde dem med lige det man bedst kan lide.
Disse her er gode til fryseren, og så er de hyggelige at lave, og pynte, sammen med småfolk.
Min absolute ynglings fastelavnsbolle er dog dem med wienerdej og flødeskum, som bagerne bugner af de næste uger. Jeg har fundet en fin opskrift, men afprøver den først om 2 uger, når vi får gæster.

Disse er fyldt med creme, marcipan og creme, og creme og brombærsyltetøj. Fyld med det du bedst kan lide; marcipan, syltetøj, nougat, chokolade ect.
Skal der udelukkende creme i alle boller, eller er du bare meget glad for creme, så gang opskriften på creme med 2. 

Jeg har "stukket" mine boller ud. Det giver en helt ensartet bolle, men er også lidt mere omstændigt end blot at folde dem. Har man ikke mod på at "stikke", kan man selvfølgelig folde dem.




Opskrift:

2 dl. Sødmælk
50 gr. margarine
450-500 gr. Hvedemel
25 gr. gær.
1 æg
1 spk. Sukker
1 tsk. Stødt kardemomme 
Et drys salt

Creme:

2 dl Sødmælk
2 Æggeblommer
2 spk Sukker
1 spk Marizena
1/2 Stang vanille

Glasur:
Flourmelis
Kakao
Kogt vand

Evt. syltetøj, lidt revet marcipan eller hvad du syntes.

Boller:
Mælk lunes og margarine smeltes (kan med fordel gøres sammen). Held lun mælk og margarine i en stål, og opløs gær i. Tilsær resten, og ælt godt. Hæver ca 30 min. Lav cremen nu.

Creme: Varm alle ingridienser (undtagen vanille) i en gryde mens der piskes (gerne med en mixer, så der ikke kommer klumper). Cremen skal koge let. Tag gryden af.
Halver vanille og skrab kornene ud Mette Blomsterberg style (stryg en kniv gantagne gange over kornene sammen med en stk. sukker, så kornene skilles) Tilsæt vanille og pisk en omgang. Lad cremen afkøle.

Del dejen i 2 (eller flere) og rul ud til ca 5 mm tykkelse. Stik let med et glas af passende størrelse, så du får et omrids af bollens form (giv god afstand mellem bollerne). Læg creme (marcipan, syltetøj, nougat, chokolade) på midten af omridset. Læg den anden del af dejen over, og tryk let omkring "forhøjningen". Stik bollerne ud og læg på bageplade.


Lad dem hæve igen ca 30 min.

Bag 10-12 min på 200 grader i varm ovn. Afkøl og pynt:-)






onsdag den 16. januar 2013

Bløde rosinboller

Rosinboller hitter altid herhjemme! De skal være bløde og søde og gerne lidt krydrede, og derfor er disse både med sukker og margarine og kardemomme. De er UDEN æg, da de skulle kunne serveres til en, som ikke kan tåle det.


Jeg får ca 14 store boller af denne portion:


2 dl sødmælk
50 gr. gær
500 gr hvedemel
50 gr. margarine
3 spk sukker
En stor håndfuld rosiner (eller flere hvis man som os elsker rosiner)
et drys salt
1 tsk stødt kardemomme

Alt blandes og æltes og sættes til hævning i ca 30 min, derefter slåes dejen ned, formes til boller og hæver yderligere 20 min.
Bages ca 15 min i min gamle gas-ovn. I en nyere ovn vil tiden nok være 10-12 min.

søndag den 13. januar 2013

Bagt torsk med spidskålsalat og kartofler med citronsauce

Torsk, det spiser vi faktisk aldrig. Men nu havde Rema det på tilbud i denne uge, og så ville jeg lige prøve ad. Alle tingene var noget jeg havde i køleskabet alligevel, så det er en improviseret ret, men det smagte skønt!

Til 2 voksne og 1 lille barn.

2 torskefiletter
10 kartofler
1 øko citron (halvdelen af skallen skal rives)
Olivenolie
Hønsefond
Marizena
Gurkemeje (kan undlades)
1/2 spidskål (eller sommerkål)
1/2 stort æble (eller 1 helt lille)
En lille håndfuld hasselnødder


Torsken er lagt i et smurt fad, og krydret med salt og peber og et par skiver øko cirton. Den fik ca 20 min på 200 grader i vores gamle gasovn. Ved en nyere ovn skal den nok have mindre.
Kartoflerne er skrællet og kogt.
Spidskålen er fint snittet sammen med æble, og stænkt med lidt af citronen. Hasselnødderne er hakket groft og ristet på en lille pande, og hældt på salaten.
Saucen er bare lidt vand med fond, jævnet let med maizena, smagt til med reven skal af den halve citron, tilsat et lille drys gurkemeje for farvens skyld, og så fik den en slat fløde til sidst.
Nemt og lækkert!

Jeg laver sjældent retter som tager mere end en halv time at lave (og gerne mindre), og der må gerne være godt med farver, og altid noget som knaser. Jeg bestræber mig på at lave sunde retter som falder både i voksne og børns smag, og som motiverer de små til at smage:-)



søndag den 6. januar 2013

Service fra stranden

Jeg elsker at gå lange lange ture ved stranden, og jeg elsker ikke mindst alle de ting som findes der.
Jeg ender altid op med at have samlet mere op end jeg kan bære (her starter diskussionen med min mand som regel...;-p), og så er der lige med med hvad jeg skal bruge alle de muslinger, sten, krappeskjold, kogler ect. til, som jeg samler op.

Mit seneste strandprojekt kan I se her. Det er blåmuslinger som jeg har lakeret, og som skal bruges til at servere skaldyr og rogn i. De er ret nemme at lave, og jeg GLÆDER mig til at servere i dem!

Først har jeg fundet egnede skaller. De skal være hele, og med et stærkt skjold. Mine må gerne have forskellige størrelser og farver. De små skal jeg bruge til rogn (f.eks når der kommer stenbidderrogn), og de store til rejer eller krebsehaler.
Der kan sidde ret meget tang fast på sådan nogen fætre, så det er altså nemmest at gå efter de reneste. Det kræver ellers lidt tålmodighed at få den helt rene.

Læg dem i vand med eddike en halv times tid eller længere. Det opløser det yderste lag på skallen, og er derfor nemmere at rengøre. Brug en neglebørste til at rengøre dem.

Når de er tørre giver man dem et par lag lak. Jeg har brugt alm. klar decoupagelak, men tænker at en tykkere lak faktisk også vil være god.
Husk kun at give ydersiden. Indersiden skal jo bruges til fødevarer ;-)







Disse er helt enkelte, men jeg tror jeg skal eksperimentere med lidt blad-sølv næste gang. Det vil være så flot til de blå-lilla nuancer. 


fredag den 4. januar 2013

Kransekage-barnevogn

Efter at have vist kransekagen fra min datters fødselsdag, har jeg også fået lyst til at vise den barnevogn jeg lavede til hendes navngivning.
Jeg syntes det er sjovt at arbejde med kransekage. Det ser altid så festligt ud. Desværre syntes jeg at der mangler anledninger til at lave det, ha ha.

Skabelonen lavede jeg selv, med inspiration fra billeder af andre kransekager fra nettet. Heldigvis fik jeg taget billeder undervejs.


 










Babyfiguren samt dynen i vognen er ren marcipan tilsat farve, og så er den pyntet med chokolade og sukkerkugler.

torsdag den 3. januar 2013

Frugtslot og Bowle

Til min datters fødselsdag i børnehaven havde jeg lavet et frugtslot. De har sukkerpolitik i børnehaven, og jeg ved at rigtig mange har svært ved at finde inspiration til noget sundt, sjovt og lækkert.
Frugtslottet har jeg lavet før da hun gik i vuggestue, og til børnehavens julefrokost lavede jeg det som juletræ (har kun et billede hvor det er pakket ind i vitawrap, og det poster jeg altså ikke). Det har altid vakt stor begejstring hos børnene, og der er altid noget frugt alle kan lide!

Det er faktisk slet ikke så svært at lave. Jeg har sat udskåret frugt og bær på spyd, drinkspinde, flag og paraplyer. Selve slottet er en halv melon hvor bunden er skåret af.

Desværre fik jeg ikke nået at tage et bedre billede af slottet i år, og bowlen fik jeg slet ikke taget et "rigtigt" billede af, men håber at det alligevel kan inspirere.
Det sidste slots-billede er slottet fra sidste år.






Hvis man ikke har tid eller mod på at lave et slot, kan man også blot sætte frugt på spyd, eller evt. lave en Bowle, som jeg gjorde til min datters afslutning i vuggestuen. Det er en udhulet vandmelon fyldt med frugtsalat, og pyntet med vifter og sugerør.

Kransekage

Min datter fyldte 3 år den 1. januar, og vi skulle selvfølgelig (udover den obligatoriske lagkage) have kransekage!
Jeg har lavet et 3-tal og pyntet fadet med små kransekagetoppe med en blå sukkerblomt på toppen, og et par roser i marcipan.


3-tallet flød desværre ud. Det har jeg ikke oplevet før. Jeg tror måske det er fordi at kransekagemassen ikke nåede at ligge på køl natten over. Det blev nu fint nok alligevel, og det smagte i hvert fald herligt.

Sukkerblomsterne er blot flormelis og past. æggehvider som er pisket, tilsat farve, sprøjtet ud med en stjernetylle på bagepapir, og pyntet med en sukkerkugle i midten. De tørrer på et par timer.
Jeg har før lavet sukkerblomter i flere farver når jeg har haft past. æggehvider tilovers. De er gode som pynt til kage og chokolade, og de er billige at lave selv.

Roserne er marcipan som er æltet med blå farve. Man ruller det ud, og stikker cirkler ud med et glas i passende størrelse, og folder cirklerne og hinanden så det former en rose.


Snefnug

Disse snefnug har pyntet vores spisebord til vores datters fødselsdag. De er meget simple at lave, og jeg syntes de er søde på et vinterbord. Jeg har også brugt dem som til-og-fra-kort på vores julegaver, hvor jeg har skrevet med sølvtusch på bagsiden.


Først har jeg tegnet et snefnug med blyant, og derefter kalkeret det over fra madpapir til karton (her blå og hvid). Bagefter har jeg tegnet fnugget op med glimmerlim, og når det er tørret har jeg klippet det ud. Nemt og enkelt.

Vinterpynt Kræmmerhuse

For tiden pynter disse vintertræer/kræmmerhuse vores bord. Oprindeligt er de lavet som kræmmerhuse til at sætte på mine hyacintglas, men de fungerer godt bare som enkel pynt på et vinter-bord, når ikke bliver brugt på glassene.
De er lavet af et stykke karton foldet som kræmmerhus, og dekoreret med krøllet/krammet silkepapir, som er limet på med dekoupagelak. Derefter er de pyntet med glimmerlim.