Søg i denne blog

tirsdag den 16. april 2013

Marcipansnegle med citron

For et par weekender siden blev disse til, og det er bestemt ikke sidste gang. Det er seriøst de bedste snegle jeg nogensinde har fået! Marcipan og citron går rigtig godt i spænd, og smagen bliver dejlig let og frisk. Opskriften er oprindeligt fra Spis Bedre nr. 3 2013, hvor jeg blot har lavet et par små-rettelser, så de faldt bedre i vores smag herhjemme. Og så laver jeg aldrig snegle-forme, men snor dem til knuder. Sådan får man bedst blandet fyldet i brødet, og der er ikke noget som flyder ud. Spis dem til en god kop the på teressen i eftermiddagssolen (JA, jeg drømmer !) Eller server dem evt. til en brunch.

Vi fik 12 store knuder af dette:

Brød:
30 gr. gær
1 dl lun sødmælk
1 spk sukker
1 æg
50 gr. smør
4 dl hvedemel
En knsp salt

Remonce:
2 spk lemoncurd

100 gr. revet marcipan
Revet skal af en halv øko citron
1 tsk rørsukker

Glasur:
Flormelis og citronsaft
Pynt evt. med revet citronskal

Rør gæren ud i lun mælk. Tilsæt sukker, salt og æg og pisk det sammen. Smuldr smørret i halvdelen af melet og rør det i. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen. Ælt og hæv i 20-30 min.

Rør alle ingridienser til remoncen sammen.

Rul dejen ud til en rektankel og smør remonce på. Rul dejen sammen som til alm. snegle og skær ca 2 cm tykke skiver ud. Hvis du vil lave knuder (og det er altså bedst, hvis man spørger mig) så sno skiven ca 3-4 gange om sig selv, og rul den snodede skive sammen og læg den på pladen.
Efterhæver 20-30 min.
Bag dem på 200 grader i ca 15 min.

Server med citron glasur på.

fredag den 12. april 2013

Friske forårssild med citron, sennep og kapers

Her kommer opskriften på favoritsilden til frokostbordet. Den er med citron, hvilket gør den dejligt frisk, hvor jeg ofte syntes at sildedressinger kan virke lidt for fede. Kapersne og sennepen gør det rigtigt godt sammen med citronen, og giver lidt ekstra bid.
Pynt med rødløg, dild og evt kapersbær eller overskydne kapers.
 Spis sildene på godt rugbrød og drik en let øl til.

Til 4 pers:

Et glas marinerede og gerne krydrede sildefileter (drænet vægt ca 250 gr.)

Dressing:
2 spk cremefraiche 38% 
1,5 spk. Kapers Finthakkede
1 spk grov sennep
Saft og revet skal af en halv øko citron
Salt og peber

Afdryp sildefileterne og skær dem i passende stykker. Bland alle ingridienserne til dressingen sammen og vend sildene i.
Lad den stå på køl og trække i et par timer inden den skal spises.

tirsdag den 9. april 2013

Røget ørred med citron-vinagrette

En god let forret/frokostanretning til foråret, som gør sig godt til italienske boller/flute, eller i en bagel med masser af rødløg og salatblade.
Jeg har en forkærlighed for kørvel og dens lette anis-smag, som især gør sig godt som drys til lette retter med fisk og kylling, og i salater.
De sprøde græskarkerner går godt til den bløde fisk, og citronen "letter" fiskens fedme.
Ørreden kan skiftes ud med laks.

Du bruger:

En røget ørred eller laks
1/2 dl god (let) olivenolie
Saft og revet skal fra en øko citron
Salt og peber
Kørvel
Ristede græskarkerner

Skær fisken ud og anret på tallerkner. Ryst olie, citronsaft og skal, samt salt og peber sammen. Hæld marinaden over, og dry
s med kørvel og ristede græskarkerner.

tirsdag den 2. april 2013

Citroncheesecake

Til påskebordet lavede jeg denne citron-cheesecake, og det blev seriøst en af de bedste kager jeg nogensinde har lavet. Jeg har aldrig forsøgt mig med cheesecake før, men hold da op den blev vellykket!
Den er en kombi af 3 forskellige opskrifter på 3 forskellige cheesecakes med lidt små-rettelser, og jeg syntes selv jeg fik det bedste fra de alle 3! Bunden med havregryn er dejlig mild til den fine citronsmag, dog skal den gerne igennem en mini-hakker først, for at blive fin nok. Ostecremen er dejlig cremet, men samtidig frisk af citron, og den syrlige top er bare prikken over I'et!
Den er dejlig let, frisk og sommeragtig. Perfekt til forårs- og sommer-kagebordet.
Totalt til opskriften brugte jeg 3 store øko citroner (ca 500 gr)

Lav kagen dagen før servering, og pynt i sidste øjeblik.

Bund:
75 gr. Digestive
75 gr. Havregryn
90 gr. smør

Ostecreme:
200 gr flødeost (jeg brugte den fede Philadelphia)
3 dl piskefløde
1,5 dl flormelis
1 stang vanille (kornene)
4 blade husblas
revet skal fra en citron
Saft fra en halv citron

Geletop:
2 dl citronsaft
125 gr. sukker
2 blade husblas


Knus kiks og kør havregryn en hurtigt gang igennem en hakker. Blad med kiks og vend på en varm pande med smøret. Det må gerne blive gyldent. Tag det af og held det i en rund springform (med bagepapir i bunden, klip det til efter formen), og tryk det let sammen i bunden. Lad det afkøle.

Læg husblassen til ostecremen i blød, i koldt vand. Pisk ost, flormelis, kornene fra vanillen, skal fra citron samt saft sammen. Pisk fløden til let skum, og vend det i cremen. Tag husblasen på af vandet, og smelt det i et vandbad. Når den er afkølet til lun, piskes den i massen.
Fordel massen over kiksebunden, glat den ud så den bliver helt plan, og stil på køl et par timer. 

Pres citroner så du får ca 2 dl, og held det igennem et kaffefilter, så saften bliver helt klar. Læg husblassen i blød. Opvarm saft og sukker i en kasserolle til sukkeret er helt opløst. Når husblassen er blød, tages den op og tilsættes den varme saft til den smelter. Lad saften afkøle til den er finger-varm, og hæld den over kagen. Stil den på køl frem til servering.

Pynt til sidst med flødeskum og citronskiver.



søndag den 31. marts 2013

Lammedeller med mynte og citron

Lam hører sig til påsken, og her kommer en variant af lammet, som falder i de flestes smag. Også de som normalt går uden om lam. Mynte passer jo perfekt til lammet, og her hvor der også tilsættes revet citronskal, giver det en rigtig frisk og forårsagtig smag. Hakket lammekød kan købes hos halal-slagteren (som vi har en del af her i N-NV), eller spørg hos din slagter. Mange steder fåes det hakkede lam kun blandet med kalv, og tøv ikke med det. Man får selvsagt ikke helt den samme fine lamme-smag, men dellerne bliver stadig lækre og velsmagende.
Disse er serveret som de er til påskebordet, men som tilbehør vil en salat af coucous, med evt. dadler, mynte og agurk være fint. Eller måske stegte kartofler med timian og let sauterede cougetter.

Jeg fik ca 50 små lammedeller ud af følgende:

500 gr. Hakket lam (eller lam/kalv)
1 løg, revet
1 pk. (ca 60 gr) Serrano skinke (eller anden tøret skinke) Fint hakket
100 gr. rasp
2 dl danskvand
2 æg
Reven skal fra en øko citron
3 spk. finthakket frisk mynte
Salt og peber

Rør alle ingridienser sammen til en fast fars. Rul den til små deller og steg dem og olie. Velbekomme!

Hasselnødder i sirup

Endnu et lækkert tilbehør til ost, og et absolut must til vores ostebord. Ristede hasselnødder overhældt med canadisk ahornsirup. Perfekt til faste tøre oste som f.eks. Prima Donna eller Manchego. Simpelt og smager pragtfuldt! Resterne (hvis der bliver nogen), kan senere bruges på yoghurten til morgenmaden. Mums!

Til et glas til ostebordet har jeg brugt ca 1,5 dl hasselnødder, og ca 1 dl. sirup.

Man tager hasselnødderne og lægger dem på bagepapir på en bageplade, og bager dem ved 200 gr. ca 10 min eller til de er krakeleret i hinden. Hold øje med dem, det er nemt at se når hinden løsner sig, da de "giver slip" på nødden (eller krakelerer). De må gerne blive lidt solbrændte, det smager kun godt.
Tag dem ud, og hæld dem direkte over på et tørt viskestykke. Gnup dem så hinden ryger af. Put nødderne på et glas, og overhæld dem med sirup:-) Klar til servering.



fredag den 29. marts 2013

Syltede rødløg med rosiner og vanille

Her kommer en spændende variant af de hjemmesyltede rødløg. Jeg har eksperimenteret mig lidt frem, for at finde en god smag til ostebordet, derfor er denne tilsat det søde og krydrede i rosiner og vanille.
Den passer godt til faste modne oste, f.eks en Gouda syntes jeg.
Den krydrede og let søde smag går også godt til sommerns grillede oksekød eller svinekød. Men smag dem, og prøv dig frem:-)
Lav dem senest en dag før brug, men gerne flere dage, eller en uge, så smagen kan nå at sætte sig.


Jeg har lavet et lille glas på 25 cl og jeg brugte:

Et STORT rødløg (ej, det var faktisk KÆMPE) Så jeg anbefaler nok at bruge 2 stk. hvis de er alm. størrelse.
2 dl. Rød balsamico
6 spk. rørsukker
En lille håndfuld mørke rosiner

En halv gammel stang vanille, hvor kornene tidligere er brugt til andre retter. Har du ikke dette, så tilsæt en knivspids friske vanillekorn. Brug ikke for meget vanille, det er antydningens kunst der gør det, for disse løg.

Kom balsamico og sukker i en lille gryde, og lad det koge op til sukkeret er opløst. Tilsæt snittet løg og vend rundt til de er faldet sammen og blevet "blanke".  Tilsæt til sidst rosinerne, og kom på glas.

Agurkesalat

Efter lidt stilhed her på bloggen, er jeg klar igen, og vil poste lidt tilbehør til påskefrokosten de næste par dage. Vi holder vores årlige påskefrokost for hele familien på søndag. Det er en dag som bliver priorteret højt her, da det er den eneste dag på året, hvor vi alle er samlet på een gang. Både min, og min mands side af familien (Bornholmerne kommer desværre ikke, men vi glæder og i stedet for til at se jer til juni:-))
Vores påskebord er oftest ret traditionelt med sild, æg, laks, leverpostej ect., da de fleste familiemedlemmer elsker den slags mad, men så kan man jo altid give det et lille twist.
Her kommer en opskrift på noget så gammeldags som agurkesalat, noget jeg laver et par gange om året herhjemme. Vi spiser det ikke til dagligt, men når vi skal have hjemmelavede hottere, eller ribenstegsandwich, så skal der hjemmelavet agurkesalat til. Eller her, hvor de skal bruges til roastbeef-mad, til påskebordet.
Denne er med lauerbærblade og hvidløg, men prøv også at tilsætte et par tørrede chili, hvis du kan lide det stærkt. Det smager også skønt!

Lav agurkesalaten et par dage eller en uge før brug, hvis den rigtig skal nå at tage smag af hvidløg, laurbærblade eller chili. Især hvis du også kan lide at spise hvidløgnene. Da vil jeg sige en uge.

Du bruger til et patentglas på 0,5L

1 Øko agurk
2 dl Eddike
8 spk. sukker
1 stk. sorte peberkorn
ca 8 laurbærblade
ca 5 fed hvidløg

evt. et par små tørrede chili

Kog eddike, sukker, peberkorn og laurbærblade i ca 5 min. Afkøl lagen. Skær agurken ud i 1-1,5 mm tykke skiver (jeg kan lide dem lidt tykke). Dup dem tørre i et viskestykke. Læg dem i glasset sammen med hvidløgsfed. Hæld lagen over, og lad dem trække frem til brug.

Husk at rengøre glas grundigt og skolde det før brug.

fredag den 8. marts 2013

Fish'n Chips/ kartoffel-sellerifritter

I dag har vi fået en opdatering af Fich'n Chips. Igen nem hverdagsmad til en børnefamilie som kan tilberedes på under en halv time, som jeg er fan af:-) Det er en simpel ret som vækker glæde hos de fleste, både store og små.
Jeg bruger halvt selleri til fritterne. Det smager fantastisk, og er en fin måde at introducere en grøntsag som selleri, for børnene på.
Vi er 2 voksne og et barn, og jeg har brugt følgende:

Fish:
250 gr. torskefilet
1 dl. rugmel
ca 1/2 dl rapsolie til stegning
Salt
 
Chips:
5 store kartofler
1/2 lille knoldselleri
2 spk rapsolie
Salt
Paprika


Skær selleri og kartofler til fritter. Læg den i et fad med olie og krydr med salt og lidt paprika. Bag den i ovn 200 grader ca 30 min.

Skær fisken i passende stykker. Vend dem i rugmel, og steg dem på en pande i olie til de er gyldne, og drys med salt når de er færdige.
Server med en traditionel salat til. Vores var blot af rester af hvidkål, hovedsalat, gulerod, agurk, tomat og lidt rød peber. 



tirsdag den 5. marts 2013

Gulerodssuppe med appelsin og ingefær

Lavede i går denne suppe, kraftigt inspireret af Claus Mayers Guldsuppe, som jeg engang fik severet. Den har en dejlig farve, og kan nemt varieres med mere karry, chili eller appelsin, alt efter smag og årstid.
Jeg vil have den kraftig og stærk om vinteren, og lettere og sødere om sommeren.
Denne er den stærke version, men prøv dig frem:-)

Til 4 pers.

600 gr. gulerødder
2 løg
1 hvidløg
2 spk karry
1 spk stødt koriander
Et drys tørret chili
1 grøntsagsboullion
1 appelsin
3-4 cm revet ingefær
8 dl vand
Cremefraiche til toppen

Riv gulerødder og hak løg og hvidløg. Svits det i olie i gryden sammen med krydderier. Tilsær vand og bouillion, og lad den koge ca 20 min. Blend den klar, og smag til med saft fra appelsinen (jeg blender den hele i) og saft fra den revede ingefær (kram den mellem fingrene så du kun får saften med.)
Server med groft peber og cremefraiche på toppen, samt groft brød til.

Pimp dit Påskeæg!

Skal du også give påskeæg i år? Jeg har en del gamle papæg liggende, som trængte til lidt fornyelse, så lavede dette i aftes. Jeg elsker den effekt det giver når man bruger decoupage på silkepapir, og jeg syntes det giver et meget personligt præg. Se også hyacintskjulerne
Jeg syntes ikke jeg kunne vise et æg frem uden chokolade, så måtte sende manden ud efter forsyninger. Guf guf. Giv det til den du har kær, eller brugt dem blot som pynt.
Pynt hele ægget hvis det skal lukkes, eller pynt de halve forskelligt, læg chokolade i, og pak ind i celofan.

Du skal blot bruge:

Gamle (eller nye) papæg
Decoupagelak
En pensel
Silkepapir (fåes billigt i Søstrene Grene)
Evt. glimmerlim, eller blot glimmer

Klip silkepapiret i strimler, og kram det. Lim det på med lakken, og gerne lidt hen over. Lad det tørre, og giv det evt. lidt glimmer. Fyld MASSER af chokolade i!







tirsdag den 26. februar 2013

Kylling med peanutsauce

Jeg fortsætter med en til af de gode smagfulde til hverdag. Denne her er børn også vild med, man kan evt. lave peanutsaucen lidt mildere ved at tilsætte mindre karrypasta:-)

Til 4 pers.

En pakke kylling-inderfilet
Salt/peber og evt paprika

Sauce:
200 gr. peanuts (ristede og saltede)
2 fed hvidløg (presset eller hakkket)
2 spk rød karry-pasta
4 spk sød chilisauce
1 ds. koksmælk

Kyllingen steges i olie på panden.

Saucen laves blot ved at tilsætte alle ingridienserne i en gryde, koge op, og blend til den bliver klar. Man kan evt hakke peaunutsne fint først. Ønskes saucen tyndere eller tykkere, reguleres det ved at tilsætte flere peanuts eller mælk. Det er SÅ nemt, og det smager skønt!

Til den stærke sauce, syntes jeg det er godt med noget tilbehør som neutraliserer lidt, men stadig spiller med på det sød-stærke fra saucen. Jeg plejer at lave jasminris samt denne salat:

1 Romainesalat
1 agurk
1-2 Avocado
1 rødløg
Kerner fra 1/2 granatæble

Saft fra en lime til at drykke over.

Den dag jeg lavede retten kunne jeg ikke opdrive et granatæble, men tilsatte en rød peber jeg havde liggende i køleskabet. Det fungerede også fint.




mandag den 25. februar 2013

Stegt flæsk med avocado/blommesalsa og bulgur

Her er endnu en af de hurtige og nemme til hverdag. Jeg er stor tilhænger af hurtig-mad som smager af noget, men som kun tager en halv time at lave. Denne ret er fuld af smag og nem til en travl hverdag. Bulgur er et godt alternativ til ris. Det mætter fint, og har en dejlig smag. . Blommerne kan udskiftes med jordbær alt efter sæson.


Til 4 pers.

En bakke flæsk i skiver

Bulgur:
4 dl bulgur
8 dl vand
1 bundt persille
God olivenolie
salt

Salsa:
2-3 avocado (alt efter størrelse)
1 stort rødløg
4 blommer (eller 200 gr jordbær)
Olivenolie
Lidt citronsaft
Groft peber


Steg flæsk krydret med salt og peber i ovnen ved 200 gr.ca 20 min, eller til de er gennemstegte med sprød kant. Kog bulguren med salt i 10-12 min. Når den er færdig, vendes den med god olivenolie og hakket persille.

Salsa:
Skær avocado, blommer i tern. Hak løget. Vend det hele i olivenolie, et skvæt citronsaft, og lidt groft peber.







fredag den 22. februar 2013

Falafler!

Her forleden lavede jeg falafler. Jeg har prøvet flere opskrifter igennem de seneste 2 år, og har nu (syntes jeg selv) fået sammensat den bedste opskrift. Jeg vil have friske krydderurter i mine. Det giver den bedste smag syntes jeg.
Falafler er skønne i pitabrød med salat og dressing, eller i burger/sandwich-boller med grillede auberginer ect.
Mange begår den fejl af koge kikærterne inden de skal bruges. Jeg har endda fundet flere opskrifter på nettet, hvor de koges før brug. Det er kan ikke siges højt nok. Kikærterne skal IKKE koges før brug. Falaflerne vil gå i stykker ved stegning. De skal være udblødt, men RÅ.
Du kan købe tøre kikærter i de fleste supermarkeder i dag. Jeg køber selv mine i Fakta eller Rema1000

Jeg får 80 små falafler af denne opskrift, og det spiser vi selvfølgelig ikke på en gang (2 voksne og 1 barn) Vi spiser ca 20 stk til en middag, men det skønne er, at den rå falafel-masse kan fryses ned i portioner, således af den nemt kan tøes op den dag den skal bruges, og formes til falafter og steges.
Færdigstægte falafler kan ikke fryses, og bliver bløde hvis du gemmer dem i køleskab.

Opskrift:

400 g tørre kikærter
1 løg
1 bundt persille
1 bundt frisk koriander
1-2 fed hvidløg
2 gode spk tahin
1 tsk. bagepulver
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt spidskommen
saft af 1/2 citron eller lime
1 spsk. salt

Olie til friture (jeg bruger raps eller vindruekerne) Regn med ca 5-7 dl. Olien kan genbruges efter friture. Når den er afkølet heldes den på glas eller flaske og gemmes. Jeg koger i en lille tykbundet kasserolle.

Kikærterne ligges i blød i rigeligt vand aftenen før brug (10-12 timer).

Hak løget. Hæld vandet fra ærterne og blend ærterne samme med løget . Hvis du har sådan en smart køkkenmaskine, så brug den, jeg blender selv med en stavblender, men det er mere af nød.
Hak de friske urter groft og kom dem i, sammen med resten af ingridienserne. Blend til massen er fint ensartet.
Lav små kugler af massen. Mine er lidt mindre end en bordtennisbold (en diameter på ca 3 cm vil jeg tro)
Varm olien op i en gryde, og friter (hedder det det?) falaflerne deri til de er brune/gyldne ca 2 min.
Vil du bruge falaflerne som flade deller eller bøffer, så form dem som det, og steg dem med olie på en pande.
Du tjekker om olien er varm nok ved at dyppe et træspyd i den. Det skal syde lystigt om træet.




Jeg laver altid samme enkle dressing til pitabrødene. Lidt yoghurt eller cremefraiche (eller halvt af hver), et fed hvidløg, salt og peber og lidt saft fra limen eller citronen som er tilbage.

torsdag den 21. februar 2013

Rugbrød

Findes der noget bedre end nybagt rugbrød? Dejlige saftige kerne indvendigt, og sprød skorpe udenpå. Dejligt lunt, og velduftende, bare med lidt smør som smelter ned i blødet. Har du lyst til rugbrød nu?.

Jeg har bagt alt mit eget rugbrød i snart 4 år nu, og jeg vil sige, det er nemmere og hurtigere end man tror, og smagen kan slet ikke sammenlignes.
Da jeg har bagt så længe, slumper jeg mit brød og varierer det ofte. Skifter frø ud med valnødder, eller mørkt øl i stedet for vand ect. Alt efter hvad jeg har lyst til.

Det brød jeg oftest bager er dog almindeligt kernerugbrød. Det egner sig fint til alt slags pålæg, og er dejligt neutralt i smagen, og så elsker vi kerner herhjemme.

Jeg bruger surdej til mit brød. Den skal passes, og bruges mindst engang om ugen, men er du først igang, så kan du bage på din surdej i årevis.

Der findes utallige opskrifter på surdej, og den jeg bruger er ret enkel og vist nok fra et old-gammelt hæfte fra Brugsen.

Surdej:3 spk. Rugmel
2 spk. Hvedemel
1 spk. Honning
1,5 dl vand

Alt røres sammen i en skål, eller et stort sylteglas. Dæk ikke surdejen til, den har brug for luft.. Pisk gerne i surdejen en gang i løbet af dagen. Næste dag tager du halvdelen fra, og tilsætter en ny portion, og pisker. Fortsæt 3-4 dage, indtil surdejen bobler og dufter af øl. Så er den klar til brug. Husk altid af gemmen ca 3-4 spk surdej til næste gang. Surdejen opbevares i køleskab, og skal gerne fodres, bruges, en eller 2 gange om ugen. Jeg opbevarer min surdej i et sylteglas i køleskab.


Så kommer vi til selve rugbrødet: Denne portion giver et lille rugbrød (altså til en lille form) laver du brød i en stor form, så gang opskriften med en halv. Mængden af mel kan variere en del alt efter type. Dejen skal være så tyk at du kan stille skeen oprejst i den. Man kan altid tilsætte mere mel eller vand i processen. Brødet bliver stadig godt.
Lav dejen om aftenen før du skal sove, eller mindst 10 timer før brug, da det skal hæve LÆNGE.

  • 1 dl surdej 
  • 1,5 dl knækkede eller skårne rugkerner  
  • 4 dl rugmel
  • 3-4 dl vand
  • 2 dl hvedemel
  • 1 spsk groft salt
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl solsikkekerner
Hæld kogende vand (ca 2 dl) over kerner og frø en time før brug. Når de er afkølet tilsætter du resten af ingridienserne og rører godt. Putter i en smurt form, laver mynster, og lader det hæve natten over (ca 8 timer) ved stuetemp. Rugbrød kan få "flyveskorpe" ved bagningen, vil du undgå dette så prik brødet 15-20 gang i bund med en strikkepind.



Bag brødet ved 190 grader i ca 1 time og 10 min.

Rugbrød skal helst stå mindst en time (gerne 2) og afkøle inden det skæres, ellers er det for pørøst.. Det er stadig lunt efter en time. Vil du have blank skorpe, så pensel det med smeltet smør, lige når det er kommet ud af ovnen.
Gem brødet i en plastikpose.


torsdag den 7. februar 2013

Svenske Fastelavnsboller

Ja endelig! Trods massiv influenza er disse blevet til!




Bollen er lavet af butterdej, og det smager jo helt fantastisk, men det er også ret tidskrævende, og svært. Jeg har kæmpet en hel del med butterdej, og jeg vil ærligt sige hvis ikke man har lyst, mod eller tid til at lave den selv. SÅ KØB DEN FÆRDIG! Det må man altså godt, og det smager også fint.
Disse er fyldt med henholdsvis creme og flødeskum, og med mocca-flødeskum. En anden lækker variant kunne være flødeskum med hindbær, brombær, blåbær ect.

Laver du disse boller fra bunden, så start gerne 4-5 timer før. Butterdej kræver tid, men kan også laves dagen før, eller fryses ned på rulle og tøes op når den skal bruges.
Køber du færdig butterdej, har du derimod boller klar på 20 min.


Opskrift ca 9 stk:

 Butterdej:
250 gr. mel
250 gr. smør
1 dl koldt vand
Lidt citronsaft
et knips salt 

Alle ingridienser UNDTAGEN smør blandes og æltes. Mærk efter om dejen skal have mere vand. Den må ikke være for hård. Til den gerne på køl 15 min. Rulles ud til et kvadrat, og der kommes smør i små bidder på 1/3 del af dejen. Smøret skal være blødt, men ikke FOR blødt. Det må stadig gerne være køligt.
Dejen foldes så den 1/3 del uden smør først foldes ind på midten, og derefter den side med smør.
Dejen rulles ud og foldes igen. Ligger på køl ca 30 min imellem hvert rul. Gentag mindst 3 gange.

Når dejen er klar, rulles den ud (ca 1/2 cm tyk) og skæres i kvardrater a 10x10 cm. De foldes på bagsiden, og bages i en varm ovn 8-10 min på 225 grader.

Herefter køler de af, flækkes, og fyldes med ynglingsfyldet, og pyntes med glasur eller drysses med flourmelis.

Fyld:

Creme opskrift: (kan også findes her i opskriften til Gammeldaws fastelavnsboller)

2 dl Sødmælk
2 Æggeblommer
2 spk Sukker
1 spk Marizena
1/2 Stang vanille


Creme: Varm alle ingridienser (undtagen vanille) i en gryde mens der piskes (gerne med en mixer, så der ikke kommer klumper). Cremen skal koge let. Tag gryden af.
Halver vanille og skrab kornene ud Mette Blomsterberg style (stryg en kniv gantagne gange over kornene sammen med en stk. sukker, så kornene skilles) Tilsæt vanille og pisk en omgang. Lad cremen afkøle.


Mocca-flødeskum:


1 spk. instant kaffe
1 sgk. kogt vand

1 spk. flormelis
1/4 l. piskefløde

Instant kaffe opløses i kogt vand. Fløde piskes næsten stiv. Flormelis samt kaffe tilsættes og piskes færdig.

søndag den 3. februar 2013

Kommenskringler

Som skrevet har jeg for nylig bagt kommenskringler. Vi (min datter og jeg) var på visit hos min mor, og mens hun var på arbejde bagte vi disse. Som hun sagde om morgenen med et smil inden hun gik; "hvis I nu skulle få lyst til at bage, så er det lang tid siden jeg har smagt kommenskringler" Ha ha, jo jo mor, vi forstår godt en hentydning;-)

Min mor elsker kommenskringler, og jeg syntes der er noget dejlig nostalgisk over dem. Især når de bliver bagt i min mors køkken, og er fra Brugsens opskrift fra 1979.

Opskrift fra Gærbrød fra Brugsen anno 1979:

18-20 stk.

 2,5 dl mælk (brugte sødmælk)
50 gr gær
100 gr margarine (brugte flydende, orker ikke at stå og smulre det, som det ellers skal i den originale opskrift)
500 gr Safir mel (det er så hyggeligt at det er Safir mel som skal bruges, men her i 2013 er den altså udskiftet med  kornkammeret hvedemel)
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
2 spk kommen

Æg til pænsling


Mælk lunes og gær tilsættes og røres ud. Margarine tilsættes, samt salt, sukker og kommen. Mel tilsættes og æltes grundigt. Hæver i ca 30 min.
Dejen slåes ned, skræres ud og rulles til fingre-tykke stænger, som laves til kringler. Efterhæver 20 min.
Pænsles og bages ca 10-15 min ved 200 grader.

Kommenskringler SKAL spises med det samme. Eller fryses. Som andet fedtholdigt brød, bliver det lynhurtigt knastørt, så det anbefales ikke af gemme til næste dag.



søndag den 20. januar 2013

Fastelavnsboller (gammeldaws)

I dag har den stået på gå-tur i kulden, og derefter rå-hygge indenfor, hvor vi lavede disse her!
Fastelavnsboller smager altid skønt, og man kan jo fylde dem med lige det man bedst kan lide.
Disse her er gode til fryseren, og så er de hyggelige at lave, og pynte, sammen med småfolk.
Min absolute ynglings fastelavnsbolle er dog dem med wienerdej og flødeskum, som bagerne bugner af de næste uger. Jeg har fundet en fin opskrift, men afprøver den først om 2 uger, når vi får gæster.

Disse er fyldt med creme, marcipan og creme, og creme og brombærsyltetøj. Fyld med det du bedst kan lide; marcipan, syltetøj, nougat, chokolade ect.
Skal der udelukkende creme i alle boller, eller er du bare meget glad for creme, så gang opskriften på creme med 2. 

Jeg har "stukket" mine boller ud. Det giver en helt ensartet bolle, men er også lidt mere omstændigt end blot at folde dem. Har man ikke mod på at "stikke", kan man selvfølgelig folde dem.




Opskrift:

2 dl. Sødmælk
50 gr. margarine
450-500 gr. Hvedemel
25 gr. gær.
1 æg
1 spk. Sukker
1 tsk. Stødt kardemomme 
Et drys salt

Creme:

2 dl Sødmælk
2 Æggeblommer
2 spk Sukker
1 spk Marizena
1/2 Stang vanille

Glasur:
Flourmelis
Kakao
Kogt vand

Evt. syltetøj, lidt revet marcipan eller hvad du syntes.

Boller:
Mælk lunes og margarine smeltes (kan med fordel gøres sammen). Held lun mælk og margarine i en stål, og opløs gær i. Tilsær resten, og ælt godt. Hæver ca 30 min. Lav cremen nu.

Creme: Varm alle ingridienser (undtagen vanille) i en gryde mens der piskes (gerne med en mixer, så der ikke kommer klumper). Cremen skal koge let. Tag gryden af.
Halver vanille og skrab kornene ud Mette Blomsterberg style (stryg en kniv gantagne gange over kornene sammen med en stk. sukker, så kornene skilles) Tilsæt vanille og pisk en omgang. Lad cremen afkøle.

Del dejen i 2 (eller flere) og rul ud til ca 5 mm tykkelse. Stik let med et glas af passende størrelse, så du får et omrids af bollens form (giv god afstand mellem bollerne). Læg creme (marcipan, syltetøj, nougat, chokolade) på midten af omridset. Læg den anden del af dejen over, og tryk let omkring "forhøjningen". Stik bollerne ud og læg på bageplade.


Lad dem hæve igen ca 30 min.

Bag 10-12 min på 200 grader i varm ovn. Afkøl og pynt:-)






onsdag den 16. januar 2013

Bløde rosinboller

Rosinboller hitter altid herhjemme! De skal være bløde og søde og gerne lidt krydrede, og derfor er disse både med sukker og margarine og kardemomme. De er UDEN æg, da de skulle kunne serveres til en, som ikke kan tåle det.


Jeg får ca 14 store boller af denne portion:


2 dl sødmælk
50 gr. gær
500 gr hvedemel
50 gr. margarine
3 spk sukker
En stor håndfuld rosiner (eller flere hvis man som os elsker rosiner)
et drys salt
1 tsk stødt kardemomme

Alt blandes og æltes og sættes til hævning i ca 30 min, derefter slåes dejen ned, formes til boller og hæver yderligere 20 min.
Bages ca 15 min i min gamle gas-ovn. I en nyere ovn vil tiden nok være 10-12 min.

søndag den 13. januar 2013

Bagt torsk med spidskålsalat og kartofler med citronsauce

Torsk, det spiser vi faktisk aldrig. Men nu havde Rema det på tilbud i denne uge, og så ville jeg lige prøve ad. Alle tingene var noget jeg havde i køleskabet alligevel, så det er en improviseret ret, men det smagte skønt!

Til 2 voksne og 1 lille barn.

2 torskefiletter
10 kartofler
1 øko citron (halvdelen af skallen skal rives)
Olivenolie
Hønsefond
Marizena
Gurkemeje (kan undlades)
1/2 spidskål (eller sommerkål)
1/2 stort æble (eller 1 helt lille)
En lille håndfuld hasselnødder


Torsken er lagt i et smurt fad, og krydret med salt og peber og et par skiver øko cirton. Den fik ca 20 min på 200 grader i vores gamle gasovn. Ved en nyere ovn skal den nok have mindre.
Kartoflerne er skrællet og kogt.
Spidskålen er fint snittet sammen med æble, og stænkt med lidt af citronen. Hasselnødderne er hakket groft og ristet på en lille pande, og hældt på salaten.
Saucen er bare lidt vand med fond, jævnet let med maizena, smagt til med reven skal af den halve citron, tilsat et lille drys gurkemeje for farvens skyld, og så fik den en slat fløde til sidst.
Nemt og lækkert!

Jeg laver sjældent retter som tager mere end en halv time at lave (og gerne mindre), og der må gerne være godt med farver, og altid noget som knaser. Jeg bestræber mig på at lave sunde retter som falder både i voksne og børns smag, og som motiverer de små til at smage:-)